Czym są prebiotyki?
Prebiotyki są to składniki żywności, które nie podlegają trawieniu, ale selektywnie stymulują rozwój/aktywność metaboliczną określonych, dobroczynnych bakterii bytujących w okrężnicy. Istnieje 5 podstawowych kryteriów klasyfikacji składników żywności jako prebiotyków:
Oporność na trawienie w górnych odcinkach przewodu pokarmowego – prebiotyki są̨ nietrawione/częściowo trawione w górnym odcinku przewodu pokarmowego, dzięki czemu docierają do jelita grubego!
Fermentacja prowadzona przez mikrobiotę jelitową: Prebiotyki docierają do jelita grubego, gdzie są selektywnie fermentowane przez korzytsne bakterie!
Korzystny wpływ na zdrowie: Fermentacja prebiotyków prowadzi do zwiększenia ekspresji/zmiany w składzie SCFA, zwiększenia masy kałowej, umiarkowanej redukcji pH jelita grubego, zmniejszenia azotowych produktów końcowych i enzymów fekalnych oraz do poprawy systemu immunologicznego, co oczywiście korzystnie wpływa na zdrowie organizmu.
Selektywna stymulacja wzrostu probiotyków: prebiotyki stymulują wzrost/aktywność probiotyków, związanych z dobrym samopoczuciem i zdrowiem organizmu!
Zachowują stabilność w różnych warunkach przetwarzania żywności; prebiotyk musi zachować stabilność w różnych warunkach przetwarzania żywności tak, aby pozostać́ nienaruszonym/niezdegradowanym/chemicznie zmienionym i dostępnym do metabolizmu bakterii w jelitach !
Doceń właściwości PREBIOTYKÓW z Lifeup ENTERO i Lifeup TRAVIO