Czym jest kwas masłowy i jaki jest jego wpływ na nasze zdrowie w świetle badań naukowych?
Kwas masłowy (obok kwasu octowego i propionowego) należy do SCFAs (krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych).
Jest naturalnie produkowany w wyniku fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym i wywiera szereg efektów na metabolizm i układ odpornościowy.
Wspiera funkcję bariery jelitowej, przyspieszając naprawę uszkodzeń komórek nabłonka jelitowego oraz utrzymuje homeostazę jelitową.
Reguluje poziom glukozy we krwi.
Kwas masłowy, spośród wszystkich SFCA, wywiera najsilniejszą aktywność przeciwnowotworową wobec komórek raka jelita grubego.
Reguluje poziom cholesterolu.
Badania wykazały, że suplementacja maślanem może hamować apetyt i zmniejszać spożycie pokarmu w przypadku diety wysokotłuszczowej (HFD), zapobiegając w ten sposób otyłości i dyslipidemii.
Kwas masłowy moduluje poziom czynników prozapalnych u pacjentów z zapaleniem dróg oddechowych.
Kwas masłowy stanowi POMOST między mikrobiomem jelitowym a układem nerwowym.
Zadbaj z LIFEUP ENTERO o naturalną, bezpieczną i efektywną suplementację kwasu masłowego!