Czym jest mikrobiota jelitowa?
Mikrobiota jelitowa jest złożoną i dynamiczną społecznością bakterii, grzybów/drożdży i wirusów. Jest ona integralną częścią utrzymania zdrowia i regulacji układu odpornościowego.
Zmiany w składzie mikrobiomu zostały powiązane z wieloma patologiami, takimi jak cukrzyca, otyłość, rak jelita grubego i nieswoiste choroby zapalne jelit (IBD).
Szczególnie gatunki bakterii, które żywią się niestrawnymi włóknami pokarmowymi, odgrywają ważną rolę w zdrowiu człowieka, ponieważ wytwarzają metabolity, takie jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (short-chain fatty acids – SCFA). SCFA (octan, propionian i maślan) są produkowane w wyniku fermentacji bakteryjnej w jelicie i wywierają szereg efektów na metabolizm i układ odpornościowy.
Metabolity te, oprócz tego, że są ważnymi produktami pożywienia, wpływają również korzystnie na błonę śluzową jelita. Ze względu na ich rolę w homeostazie metabolicznej i immunologicznej oraz integralności bariery jelitowej, są one przedmiotem zainteresowania w rozwoju terapii, na przykład w IBD, które obejmuje chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Rola mikrobioty jelitowej jest istotna w kontrolowaniu zaburzeń czynnościowych jelit, takich jak zespół jelita drażliwego (IBS), czy zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).
A Ty jak dbasz o swoją mikrobiotę?