Dna moczanowa? Co jeść?
Dna moczanowa to w dużym uproszczeniu krystalizacja kwasu moczowego w tkankach naszego ciała, powodująca miejscowy stan zapalny, ból i uszkodzenie tkanek.
Kwas moczowy jest produktem metabolizmu puryn w naszych komórkach. Logiczne więc wydaje się stosowanie diety ubogiej w puryny w celu profilaktyki nawrotów dny moczanowej u osób z rozpoznanym zaburzeniem wydalania kwasu moczowego, a także u osób jeszcze zdrowych.
W wielu podręcznikach medycznych i dietetycznych przeczytamy, że w dnie moczanowej zaleca się stosowanie diety ubogiej w puryny. A jednak, już ponad 20 lat temu w wielu badaniach wykazywano, że spożywanie roślin bogatych w puryny nie wpływa na częstość występowania napadów dny moczanowej, a u osób zdrowych nie wpływa na częstość wystąpienia tej choroby na przestrzeni lat.
Wpływ na częstość występowania napadów dny moczanowej ma jednak ewidentny związek z dietą – wykazano, że jedzenie owoców morza i mięsa ma silny związek z nasileniem objawów tej choroby. Mięsa i owoce morza to żywność bogata w puryny, ale jej potencjał do wywołania napadów dny moczanowej jest wyższy, niż w przypadku roślin bogatych w te związki chemiczne. Częstość występowania napadów dny zwiększa też spożywanie alkoholu oraz wysoko przetworzonych soków owocowych (fruktoza).
Istotnym czynnikiem ryzyka jest wysoki współczynnik BMI – a więc nie tylko to co jemy, ale ile jemy i jaki ma to wpływ na masę naszego ciała.
W wydalaniu kwasu moczowego istotna jest wydolność nerek. U osób bez rozpoznanej niewydolności nerek znaczenie ma natomiast objętość wydalanego moczu. Dlatego tak ważne jest spożywanie co najmniej 2-2,5 litra wody dziennie. Substancje nasilające wydalanie moczu będą wspomagały wydalanie kwasu moczowego. Z tego powodu pozytywne efekty u chorych na dnę moczanową przyniesie picie kawy.
Co należy więc jeść? Dieta powinna być zbilansowana. Korzyści przyniesie ograniczenie spożycia mięsa i wzbogacenie jej o produkty roślinne, ale nie przetworzone soki bogate w fruktozę. Należy zminimalizować spożycie alkoholu i dążyć do redukcji masy ciała.
Zdrowe odżywianie będzie stanowiło czynnik wspomagający leczenie dny moczanowej. Jest to jednak choroba, wymagająca odpowiedniego postępowania farmakologicznego – stosowania leków pod kontrolą lekarza.
Wsparcie diety w nieprawidłowym wydalaniu kwasu moczowego można uzyskać stosując sok z wiśni. Sok z wiśni posiada udowodnione działanie zmniejszające nasilenie objawów dny moczanowej.
Sok z wiśni w połączeniu z witaminą C odnajdziesz w suplemencie diety Lifeup Urino