Co to jest dna moczanowa (podagra)?
Dna moczanowa to choroba wywołana nieprawidłowym wydalaniem kwasu moczowego. Kwas moczowy jest końcowym produktem metabolizmu puryn – substancji zawartych m. in. w kwasach nukleinowych (DNA i RNA) naszych komórek.
Kwas moczowy odkłada się następnie w stawach oraz w okolicy ścięgien w postaci kryształów i wywołuje miejscową reakcję zapalną – ból i zaczerwienienie. Skutkuje to utrudnieniem poruszania zajętymi chorobą stawami.
Leczenie ostrego napadu dny moczanowej, a następnie profilaktyka w celu uniknięcia nawrotów wymagają stosowania leków. Niestety, mimo stosowanej farmakoterapii dna często nawraca.
W dnie moczanowej bardzo ważne jest przestrzeganie diety – unikanie spożywania alkoholu, fruktozy, mięsa i owoców morza. Wbrew wcześniejszym przekonaniom potrawy bogate w purynę i białko prawdopodobnie nie mają związku z częstością nawrotów dny moczanowej.
Udowodniono, że częstość napadów dny moczanowej można również zmniejszyć wzbogacając dietę o sok z wiśni.