Czy odporność jest zależna od diety?
Układ immunologiczny to ogromna liczba różnego rodzaju komórek, białek, hormonów, przeciwciał i substancji o działaniu zwalczającym patogeny.
Warto pamiętać, że układ ten nie aktywuje się jedynie w momencie wystąpienia zakażenia, ale bez przerwy musi dbać o to, aby do organizmu nie dostały się zarazki wywołujące infekcje. Jest to widoczne zwłaszcza w przypadku chorób, w których układ ten przestaje działać prawidłowo – wrodzonych lub nabytych niedoborach odporności. Może wtedy dochodzić do rozwoju infekcji oportunistycznych, czyli takich, które są powodowane przez patogeny normalnie bytujące w naszym organizmie oraz zakażeń o znacznie szerszym zakresie, niż powodowanych przez określone zarazki u ludzi zdrowych.
Układ immunologiczny ze względu na swoją stałą aktywność wymaga dostarczania niezbędnych substancji odżywczych. Stosowanie diet eliminacyjnych może więc powodować spadek naszej odporności. Trudno wskazać, która z witamin, czy makro- lub mikroelementów jest zbędna dla działania tego złożonego układu. Jedynie stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety może zapewnić skuteczne działanie układu odpornościowego.
W okresach zwiększonego narażenia na infekcję możemy dodatkowo wspomagać organizm substancjami o udowodnionym działaniu wspierającym układ odpornościowy, np. witaminą C, cynkiem i allicyną.